Top
Dansen met een hoelahoep: wat is hoopdance? | De Hoepeljuf
fade
6244
post-template-default,single,single-post,postid-6244,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Dansen met een hoelahoep: wat is hoopdance?

De Hoepeljuf / Geen categorie  / Dansen met een hoelahoep: wat is hoopdance?
Dansen met een hoelahoep

Dansen met een hoelahoep: wat is hoopdance?

Hoopdance is dansen met een hoelahoep. Dat is heel erg leuk om te doen en geeft je daardoor veel plezier. Voor je lichaam is hoopdance een flinke workout, waarbij je bijna al je spieren traint met de vele mooie trucjes die je met de hoepel kunt doen. De vloeiende en ritmische bewegingen geven je juist ontspanning. Hoopdance is dus een holistische sport: inspanning voor je lichaam en ontspanning voor je geest.

 

Hoe werkt hoopdance?

 

Hoopdance leent elementen uit verschillende disciplines: moderne dans, yoga, circus, buikdansen, hiphop, poi, ritmische gymnastiek, en meer. Omdat het een dansvorm is, doe je het meestal op muziek.

Je kunt de hoepel laten draaien om bijna alle lichaamsdelen: buik, heupen, benen, knieën, enkels, voeten, tenen, borst, schouders, armen, ellebogen, nek, hoofd, neus, handen en vingers.

Maar je kunt de hoelahoep ook van je lichaam bewegen en draaien en zo mooie vormen en patronen met je hoepel en je lichaam creëren.

In dit artikel schreef ik over hoe hoopdance werkt: Hoe werkt hoopdance? Deel 2 van 4 uit de blogserie over hoopdance

Waar komt hoopdance vandaan?

 

Eerst een klein stukje geschiedenis. In 2018 schreef ik hier al een uitgebreider artikel over, dat vind je hier: Wat is hoopdance? Deel 1 van 4 uit de blogserie over hoopdance

  • De hoepel als speelgoedobject stamt al uit de oudheid. Toen werden ze gemaakt van takken en stugge grassen. Al omstreeks 500 voor Christus werd er met hoepels gespeeld.
  • De oorspronkelijke bewoners van wat nu de Verenigde Staten zijn beoefenen ook al erg lang hoopdance. Hoe dansen met een hoelahoep (en vaak veel meer dan één) bij hen precies is ontstaan is onbekend, maar er bestaan wel verschillende verhalen over.
  • In de jaren 50 werd de hoepel door een Amerikaans bedrijf op de markt gebracht. In 4 maanden tijd werden er 25 miljoen hoelahoeps verkocht.
  • Moderne hoopdance ontstond in de jaren 90 in de ravescene.

 

Hoopdance is een flow art

 

Hoopdance is dansen met een hoelahoep. Dansen of bewegen en daarbij een object artistiek manipuleren om vloeiende illusies te creëren is ‘flow art’. Er zijn meerdere soorten flow arts. Bij iedere soort flow art manipuleer je een ander soort object. Bij hoopdance is dit een hoepel, maar bij andere flow arts horen weer andere objecten. Andere voorbeelden van flow art objecten zijn: poi, waaiers, glazen ballen, buugeng, staf, jongleerkegels, flower sticks, zwaarden en levitation sticks

 

Wat is hoopdance flow?

 

Hoopdance flow ontstaat wanneer je helemaal opgaat in het moment als je danst met een hoelahoep. Op het moment dat je hersenen in een flow-staat komen voelt het alsof alles samenvalt: je adem, de hoepel, je lichaam, de bewegingen. Het is een soort eenheidservaring waarbij alles soepel en moeiteloos voelt. Dat voelt heel goed. Het ontstaat wanneer de uitdaging (wat je doet) precies overeenkomt met je vaardigheden (wat je kunt). Flow is daarmee iets om naartoe te oefenen. Misschien ken je het gevoel al van iets waar je nu al goed in bent, bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, tekenen, schilderen of muziek maken. Je vergeet de tijd, wat je doet lijkt vanzelf te gaan en gaat er helemaal in op.

 

Dansen met een hoelahoep is speels, experimenteel en expressief

 

De hoepel is je danspartner en geeft je houvast terwijl je speelt, experimenteert en jezelf uit in dans op je eigen manier. De bewegingen en trucjes zijn natuurlijk wel vastomlijnd, maar het zijn er zoveel en je kunt je zo op zoveel creatieve manieren combineren, dat niet één hoopdance gelijk hoeft te zijn.

Je kunt experimenteren met tempo, grote of kleine bewegingen, harde of zachte bewegingen, en meer. Je kunt je emoties of gevoelens uiten in je dans door de manier waarop je beweegt en door de muziek waarop je beweegt. Je kunt spelen met verschillende stijlen of elementen lenen uit andere bewegingsvormen zoals circus, yoga of buikdansen.

Er zijn geen hoopdance wedstrijden en je bent niet verplicht om jezelf te filmen en online te zetten. Dansen met een hoelahoep mag je voor jezelf doen, voor je eigen plezier en ontspanning. Er is geen prestatiedruk (tenzij je dat wilt) en alle ruimte om te spelen en experimenten om tot je eigen expressie te komen.

 

Hoopdance is ontspannend en meditatief

 

Hoopdance is, naast een leuke sport om fit te blijven, ook een vorm van movement meditation, oftewel: meditatie in beweging. Vergelijkbaar met yoga. Bewegen met aandacht brengt je in het moment en haalt je uit je hoofd. Mindfulness en hoopdance hebben dan ook meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Ze brengen je – bij regelmatige beoefening – namelijk ontspanning. Iets dat meer dan welkom is in deze tijd.

Lees meer over hoopdance en mindfulness: Mindfulness en hoopdance: een movement meditation en Hoepelen en mindfulness

Dansen met een hoelahoep is een full body workout

 

De meeste mensen die leren dansen met ee hoelahoep, hebben de dag na de eerst les spierpijn. Vaak op plekken waar ze nog niet eerder spierpijn voelden. Om een hoepel hoog te houden moet je tegen de zwaartekracht in werken. Dat vraagt flink wat beweging en daarmee ook flink spierkracht. Hoepelen is een workout die kan wedijveren met bootcamp en step-aerobics (ACE Hula Hoop Study, 2011). Omdat hoopdance zo gevarieerd is – er zijn heel veel moves die je kunt leren – is het een workout voor je hele lichaam.

Over de voordelen, zowel lichamelijk als mentaal, lees je hier meer: Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest

En over wat hoopdance nog meer is, lees je hier: Hoopdance is… meer dan leuke trucjes leren

 

Hopelijk heb je nu een goede indruk gekregen over wat dansen met een hoelahoep is. Zo niet, laat dan een reactie onder dit artikel achter of stuur me een e-mail 🙂

No Comments

Post a Comment