Top
Wat je nodig hebt voor hoopdance - deel 4 van 4 uit de blogserie over hoopdance | De Hoepeljuf
fade
5018
post-template-default,single,single-post,postid-5018,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Wat je nodig hebt voor hoopdance – deel 4 van 4 uit de blogserie over hoopdance

De Hoepeljuf / 4-delige blogserie over hoopdance  / Wat je nodig hebt voor hoopdance – deel 4 van 4 uit de blogserie over hoopdance
Wat je nodig hebt voor hoopdance - deel 4 uit de 4-delige serie over hoopdance

Wat je nodig hebt voor hoopdance – deel 4 van 4 uit de blogserie over hoopdance

Gezellig dat je weer meeleest! Misschien ben je na het lezen van de vorige artikelen (hier vind je deel 1, hier deel 2 en hier deel 3) aan het googlen geslagen naar hoopdance en hoelahoeps. Redelijke kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat was zeker mijn eigen ervaring toen ik 5 jaar geleden in de wereld van hoopdance dook. Want jeetje, wat zijn er veel verschillende soorten hoepels. En hoe zit het met kleding, wat trek je het beste aan? Maakt de muziek nog uit? En waar kun je eigenlijk hoepelen? Hoe doe je inspiratie op en wat valt er allemaal te leren? Zoveel opties! Hoe maak je tussen al die opties de juiste keuze? In dit artikel lees je daarom wat je nodig hebt voor hoopdance.

 

Wat je nodig hebt voor hoopdance: hoepels

Het eerste dat je nodig hebt voor hoopdance is natuurlijk een hoepel. En het eerste dat belangrijk is om te bepalen is het juiste materiaal en de juiste maat voor jouw hoepel. Maar waar staan al die termen als (HD)PE, polypro, diameter en buisdikte voor? Hoelahoeps voor hoopdance zijn vrijwel allemaal handgemaakt. Daardoor is er ruime keuze aan materialen en maten.

Materiaal: (HD)PE en polypro

(HD)PE danshoepels

Danshoepels voor beginner en intermediate hoepels zijn meestal gemaakt van (HD)PE. Dat is de zwarte irrigatiebuis die je in de agrarische sector vindt. Dit materiaal heeft de perfecte dichtheid en gewicht om hoepels van te maken. Hoepels van (HD)PE zijn zwaar genoeg om on-body mee te leren hoepelen en stabiel genoeg om de basis van verschillende off-body hoopdance trucs mee te leren. (HD)PE hoepels draaien relatief langzaam door hun gewicht. Ze wegen ongeveer 600 tot 700 gram voor beginners en 500 tot 600 gram voor intermediate hoopers. Beginner danshoepels zijn dikker (2,5 cm) dan intermediate danshoepels (2 cm).

 

Polypro hoepels

Polypro hoepels zijn niet gemaakt van de zwarte, zware (HD)PE buis, maar van polypropyleen. Dit materiaal is erg licht, een polypro hoepel weegt ongeveer 200 tot 300 gram. Daarnaast is het materiaal ‘springerig’ en reageert het snel. Dat maakt dat hoepels van polypropyleen geschikter zijn voor hoopers met ervaring in de hoepel. Hun lichaam weet namelijk al hoe het moet reageren om de hoepel in flow te houden.

 

Dit zijn echter richtlijnen en geen regels, want tijdens de lessen geef ik nieuwe hoopers regelmatig een polypro hoepel om een nieuwe off-body beweging te leren. Wanneer je bijvoorbeeld om je handen leert hoepelen, kan het best zwaar zijn om dat met een beginner danshoepel te leren. Een polypro hoepel is minder belastend voor je handen omdat deze lichter is.

 

Basic polypro hoepels zijn melkwit en transparant. Meestal is er alleen griptape aangebracht (langs de binnenrand of omwikkeld als spiraal). Griptape is gemaakt van katoen en geeft grip waardoor de hoepel iets beter blijft aan je blijft kleven. Dit maakt hoopdance een stuk makkelijker, zonder grip is leren hoepelen erg moeilijk. Binnenkort lees je meer over grip in een andere blog.

 

Naast de basic melkwitte transparante kleur zijn er nog veel meer kleuren verkrijgbaar. Eén of meerdere keren per jaar koop ik nieuwe voorraad polypro in, in verschillende kleuren. 

 

Andere materialen

Soms worden hoepels gemaakt van ander materiaal. Een voorbeeld hiervan is PEX. Dit materiaal is buigzaam en flexibel. Daardoor voelt een PEX hoepel wiebeliger dan (HD)PE of polypro. Dat maakt ze minder geschikt voor trucs als breaks waarbij je de hoepel met één beweging van richting verandert. PEX hoepels zijn niet verkrijgbaar bij mij.

 

Regelmatig krijg ik de vraag of mijn hoepels van PVC zijn gemaakt. Helaas is PVC niet zo geschikt om hoepels van te maken. Dit materiaal wordt als een lange, rechte buis geleverd en is door de stugheid niet mooi rond te vormen.

 

Maten: kleine hoepels, grote hoepels, gemiddelde hoepels

 

Danshoepels zijn in bijna alle gewenste maten te maken, ze worden immers handgemaakt. Maar welke maat is nu de juiste?

 

In tegenstelling tot de heersende gedachte zijn kleinere hoepels moeilijker om mee te hoepelen. Hoe groter je hoepel, hoe makkelijker het is om ermee te leren hoepelen. Door de grotere diameter doet de hoepel er langer over om rond je lichaam te draaien. Daardoor heeft je lichaam meer tijd om de juiste beweging te maken. Dat maakt dat een grotere hoepel makkelijker is.

 

De juiste maat

 

Voor de gemiddelde nieuwe hooper is een grote (HD)PE danshoepel het beste. Eentje die vanaf de grond tot ongeveer je navel komt. Afhankelijk van je ervaring, conditie en lichaamsbouw komt de hoepel hoger of lager dan navelhoogte. Daarbij houd je in gedachte dat een grotere hoepel makkelijker is.

 

Samenvattend:

 

  • Beginner danshoepel: als je net begint, is groot en langzaam
  • Intermediate danshoepel: als je de basis beheerst, is dunner, iets kleiner en iets sneller
  • Polypro hoepel: voor advanced hoopers, wanneer je meer dan de basis beheerst en aan (snellere) off-body trucs wilt werken, is dun, kleiner, licht van gewicht en snel.

 

Wat je nodig hebt voor hoopdance: kleding (of juist niet)

Hierboven had ik het al even over grip. Griptape is een mogelijkheid om grip te creëren. Je kleding is een andere mogelijkheid om grip mee te creëren. Grip zorgt ervoor dat de hoepel aan je blijft kleven en is dus erg belangrijk. De meeste grip krijg je door kleding te dragen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Deze materialen zijn stroever dan synsthetische materialen waardoor ze meer grip geven. Daarnaast is aansluitende kleding fijn tijdens het hoepelen. Superstrak is niet nodig, maar wijde veste maken leren hoepelen beduidend lastiger.

 

Je huid is ook een natuurlijk materiaal en relatief stroef (vergeleken met een gladde yogalegging). Hoepels blijven goed kleven aan blote huid. Daarom kan hoepelen met een beetje minder kleding aan ook fijn zijn. Bijvoorbeeld op vakantie in je bikini 🙂 Vooral als je wilt leren kniehoepelen werkt blote huid het beste. Kniehoepelen is namelijk best moeilijk (ik kon het pas na 5 maanden) en met blote benen maak je het makkelijker.

 

Wat je nodig hebt voor hoopdance: muziek

Hoopdance gaat over ritme en over dans. Daar hoort natuurlijk muziek bij. Er is zo ontzettend veel muziek verkrijgbaar dankzij het internet. Hoopdance vooral op muziek waarvan je zin krijgt om te bewegen. Experimenteer met verschillende genres of met verschillende ritmes en beats, of kies muziek die past bij je stemming.

 

Muziek waar ik zelf graag op hoopdance:

 

  • Vrijwel alles van Phaeleh
  • Thievery Corporation
  • Bonobo
  • Reggae
  • Hiphop

 

Nog veel meer soorten muziek, teveel om op te noemen. Wat ik het belangrijkste vind aan mijn hoopdance muziek, is dat het me raakt en in beweging zet. Dankzij hoopdance heb ik zoveel meer muzieksoorten ontdekt. Klik vooral door op Youtube, Shazam als je iets moois hoort en dans erop los.

 

Wat je nodig hebt voor hoopdance: ruimte

Je kunt binnen hoepelen in je eigen huis, buiten hoepelen of binnen hoepelen in andermans ruimte.

 

Als je net begint met hoopdance is het fijn om in alle rust en comfort te kunnen leren hoepelen. Je eigen woonkamer of een hoopdance school is dan het prettigste. Let er wel op dat hoopdance ruimte in beslag neemt (ongeveer 9 vierkante meter).

 

Als je al iets verder bent op je hoop journey en je meer zelfvertrouwen voelt is het heerlijk om naar buiten te gaan met je hoepel. Bijvoorbeeld een park in de buurt. Vooral als het lekker weer is. Voor het eerst naar buiten gaan met je hoepel kan best een tikkeltje spannend zijn. Mijn advies: gewoon doen als je daar zin in hebt. Wie weet besmet je iemand met het hoopdance virus en heb je er een hoepelmaatje bij 🙂

 

In veel steden zijn circusverenigingen met open trainingsavonden. Als er eentje bij jou in de buurt zit zou ik zeker eens informeren. Op deze plekken zijn meestal wel hoopers te vinden, maar zo niet dan vind je er ook mensen die een andere flow art of acrobatiek beoefenen. Genoeg gelijkgestemden en genoeg leuke dingen om te leren!

 

Op veel plekken in binnen- en buitenland worden hoopdance reatreats/retraites of hoepelconventies georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waar je een aantal dagen tot een week dagelijks meerdere workshops volgt van (vaak  zeer) bekende hoopdance docenten. Over het algemeen zijn deze evenementen best prijzig, maar als je het mij vraagt de moeite waard om voor te sparen. Dit is echt heel erg leuk om eens mee te maken. Je gaat weg met ontzettend veel inspiratie en nieuwe hoepelmaatjes 🙂

 

Wat je nodig hebt voor hoopdance: inspiratie

De hoopdance community groeit. Dat betekent dat er op steeds meer plekken inspiratie te vinden is. Vooral online is er superveel inspiratie te vinden. Op Youtube en Instagram vind je heel veel hoepel filpmpjes, je kunt op zoek gaan naar hoopdance les in jouw buurt of online hoopdance lessen volgen als er geen hoopdance docent bij jou in de buurt te vinden is.

 

Dat laatste kan bijvoorbeeld bij Deanne Love van het Australische Hooplovers. Zij is degene die mij in het begin in mijn woonkamer hoopdance heeft geleerd. Bij haar volgde ik tevens een docententraining. Als kers op de taart heb ik een live workshop van haar gevolgd tijdens de German Hoop Convention 2017. Ja, ik moet eerlijk toegeven dat ik best wel fan van haar ben.

Hier vind je alle online hoopdance lessen van Deanne Love. Dit is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als je via deze link een hoopdance les aanschaft. De kosten voor jou zijn hetzelfde.

 

Wat je nodig hebt voor hoopdance: trucjes

Het aantal hoopdance trucs en combo’s is eindeloos. Je raakt niet uitgeleerd bij hoopdance. Dat is heel erg leuk, maar maakt ook dat het lastig kiezen is waar je begint. In principe kun je overal mee beginnen. Kies vooral wat je aanspreekt.

 

Een klein advies hierin: begin bij de basis. Je basis is je buik. Vanuit de basis kun je verder leren. Leer bijvoorbeeld een aantal eenvoudige off-body trucs zoals de spiral, de smear en de weave.

 

Als je in de buurt van Nijmegen woont, ben je van harte welkom voor een proefles hoopdance. Tijdens iedere les leer je aantal nieuwe trucs en combo’s met de hoepel. Hier vind je het lesrooster en kun je je aanmelden.

Woon je niet in de buurt, maar wil je wel alvast aan de slag, dan vind je hier mijn assortiment danshoepels. Handgemaakt voor hoopers, door een hooper.

 

Happy hooping!

 

Marina

No Comments

Post a Comment